075 - 687 34 40

Hydratatie

Oorzaken van een trekkerige huid/dehydratatie
Een gezonde huid heeft het lastig, invloeden zoals klimaat, UV-stralen, stress en verkeerd productgebruik kunnen ervoor zorgen dat de huidbarrière verstoord raakt en de huid vocht verliest.

4 belangrijkste factoren die dehydratatie veroorzaken:

  • Leefstijl: het eten van te weinig essentiële vetzuren, overmatig alcohol- en cafeïnegebruik en langdurige periodes van stress kunnen factoren zijn die ervoor zorgen dat de huid uitdroogt.
  • Lichamelijke factoren: het lichaam bestaat voor zo’n 60-70% uit water. Slechts het verliezen van een klein percentage hiervan kan al leiden tot dehydratatie. Lichamelijke factoren, zoals veroudering, hormonen en ziekte kunnen hier invloed op uitoefenen.
  • Omgevingsfactoren: factoren als centrale verwarming, UV-stralen, temperatuurschommelingen en klimaat kunnen ervoor zorgen dat er te veel vocht aan de huid wordt onttrokken. De huid kan daardoor trekkerig en strakgespannen aanvoelen.
  • Verkeerd productgebruik: het gebruik van producten met agressieve en/of irriterende ingrediënten kan de huidbarrière strippen. Hierdoor gaan huideigen vetstoffen verloren en is de huid minder goed in staat om vocht vast te houden en zich te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

 

Tips voor voldoende hydratatie

Vind je het moeilijk om je huid van voldoende hydratatie te voorzien? Deze zeven tips tegen dehydratie helpen je een handje!

  • Vermijd lang en heet douchen. Een lange, hete douche is in de wintermaanden verleidelijk, maar zorgt ervoor dat lichaamseigen vetstoffen van het lichaam worden gespoeld, waardoor je huid uitdroogt.
  • Gebruik producten met hydraterende ingrediënten. Kies voor ingrediënten zoals (cross-linked) Hyaluronzuur, Sodium PCA, Ureum en hoge concentraties Aloë Vera. Bekijk de Dermalogica webshop voor producten speciaal voor jouw gedehydrateerde huid.
  • Vermijd agressieve reinigingsproducten. Gebruik geen cleansers die strippende alcoholen bevatten (zoals SD alcohol) of agressieve sulfaten, zoals SLS (Sodium Lauryl Sulphate). Vermijd zeep. Zeep bevat alkalische stoffen die de huid uitdrogen. Gebruik liever producten die natuurlijke plantenextracten (zoals Saponaria) bevatten.
  • Gebruik een hydraterende toner. Spray regelmatig met een alcoholvrije toner om je huid van extra hydratatie en verfrissing te voorzien. Tip: stop een travel size toner in je handtas voor directe hydratatie onderweg!
  • Zorg voor een goede vochtbalans. Drink elke dag voldoende water en beperk je alcoholconsumptie.
  • Verzorg je lippen. Een goede lipbalsem is een musthave in de winter. Voorkom velletjes, droge en gesprongen lippen door een balsem te gebruiken zonder comedogene ingrediënten, zoals Lanoline en minerale oliën.
Skincare Assendelft behandelt ook klanten uit: